Det här avsnittet handlar mest om vad som hände här i Sverige, inte så mycket om mej och nästan inga bilder….

År 2005 blev rött, creme och tabbyvarianterna godkända i Fife. I början så var dessa varianter rent av dåliga i typen, en del  kunde man  inte tro att de var Ragdolls.  Men nu så är de ju lika fina som alla de andra så ni som jobbat med de färgerna ska  ha all heder. Jag har aldrig haft någon av de varianterna, tror inte att jag kommer att skaffa mej heller, men man ska väl aldrig säga aldrig ;-)

Det var 2005 som det blev riktigt ordentligt ”stormigt” bland ragdolluppfödarna här hemma. Det var då några uppfödare importerade solida/fullfärgade så kallade Ragdolls. Ja, jag kallar dem ”så kallade” för jag tycker som så  många andra att de inte är Ragdolls, sen må de härstamma från Ann Bakers uppfödning eller ej. Det blev väldigt upprörda debatter, både verbalt och i olika forum, en hel del smutskastning också, för de som tagit in de här katterna var inte rädda för att uttrycka sin mening, lite väl häftigt ibland…
De fick aldrig nån större betydelse i aveln här i Sverige för Ragdollklubben deklarerade att den som avlade på mink/solida, dvs icke blåögda katter skulle uteslutas ur klubben. SRC har det skrivet i sina stadgar att ” verka för att ragdollen hålls renrasig, himalayamaskad och blåögd” och dessa fullfärgade katter är inte blåögda.

Det var i bakvattnet av den här turbulenta tiden som det bildades först en ny ragdollklubb, Svenska Ragdollföreningen, med säte i Enköping , men de hade samma ståndpunkt vad beträffar de solida, vad jag kommer ihåg. Och bara ett kort tag senare, ytterligare en ragdollklubb till!! Den hette Ragdoll Lovers Club, och där var minsann alla varianter tillåtna, så även mink/solida…den hade sitt säte i Värmland.
Tänk er, FYRA ragdollklubbar i lilla Sverige!! Hur många av er är det som kommer ihåg det :-)?
Men de varade inte så länge helt förståligt, RK och SRC var för stora antar jag så de dog liksom ut bara. Jag vet faktiskt inte hur länge de existerade, Svenska Ragdollföreningen lite längre än den andra, som vi andra kallade ”fyran”, om jag minns rätt.
Men ni kan ju tänka er vad mycket oenighet det var uti landet mellan uppfödarna när nåt sånt här kunde hända. Som tur är så upplever jag det inte alls så nu för tiden.

Den 17 november 2007 hölls den allra första officiella rasutställningen för enbart Ragdolls i Arboga.
Redan år 2000 hade jag uttryckt en önskan, i klubbtidningen ”Trasdockan”, om att en dag få till stånd en sådan här utställning. Birmasällskapet hade då redan gjort det och jag var med på den första och tyckte det var helt fantastiskt. Och nu, sju år senare hade min dröm gått i uppfyllelse.
Planerna att genomföra en sådan här utställning började i februari-mars år 2007. SRC hade i februari inbjudit Ragdollklubben till att närvara på ett av våra seminarier och i och med det så frågade vi om RK också var intresserade av att ordna ett gemensamt klubbmästerskap.
De var positiva till det och planerna gick vidare.
Jörgen Frithiof fick reda på planerna och tyckte att vi skulle försöka få det till en Fife-utställning med certifikatstatus i stället, och fröet var sått. Sagt och gjort, proceduren sattes igång.
Östkatten tillfrågades om de kunde tänka sig att vara vår SVERAK-klubb och vi fick ett positivt svar.
Sedan var vi tvungna att söka dispens från Fife om att få ha en specialutställning med bara en ras och så ansökte vi om att få dispens för antal katter. Vi var osäkra på om vi skulle kunna få ihop 150 katter som krävs för att få ha en officiell utställning, så vi ansökte om att få ha 100. Vi fick dispensen för en rasutställning men inte för antalet, så nu var vi helt enkelt tvungna att få in minst 150 anmälda Ragdolls. Liiite svettigt blev det nu….Hur som helst, vi bestämde ett datum och bjöd in domare. Vi bjöd in fyra domare och vi hade tur där, de vi frågade var lediga och ville gärna komma.
Medlemmar ur styrelsen för SRC och RK samlades sedan i maj och riktlinjerna drogs upp, ansvarsområden delades ut och en budget lades. Vi beslöt också att i samband med utställningen ha en uppföljning av Hannah Jensens seminarium om rasstandarden. På förslag från Hannah själv beslöt vi att den skulle handla om färg och mönster. Jag blev huvudansvarig för den.

Sedan började vi lobba för utställningen bland medlemmarna…..vi bara måste få ihop tillräckligt med katter.
Och till vår stora glädje så började anmälningarna strömma in, det blev ett så stort intresse så vi beslöt att bjuda in en domare till, även om vår hallchef Nisse var lite skeptisk om det skulle rymmas så många Ragdolls i lokalen….Men vi ville ju så gärna att så många som möjligt skulle få chansen att få vara med, det skulle bli en historisk utställning.
När vi slutligen blev tvungna att säga stopp hade vi fått in 175 anmälningar, helt otroligt och väldigt väldigt roligt.
Lördagen kom, och med marschaller som visade vägen i höstmörkret så började utställarna att anlända. Stämningen var hög från början och visst blev det lite trångt här och där, men om alla är på bra humör så fungerar det mesta.

Vi hade en del långväga besökare också. Längst hade Håkan Engström åkt, ända från Thailand hade han kommit enbart för den här utställningen. Francois Istas hade kommit hit från Paris för att titta på Ragdolls, imponerande, med tanke på att hans engelska inte är den bästa och alla bedömningar var på svenska.
Innan panelerna började så skulle vår ”speaker” för dagen, Jörgen Frithiof, presentera domarna. Detta gjordes på ett lite annorlunda sätt. En och en domare kördes in i en stor varuvagn, varpå Jörgen höll en bedömning, lik den man gör på katter, för varje domare till publikens stora förtjusning. Om domarna tyckte det var lika roligt må vara osagt…

Hur gick det då för katterna?! Som tur är så hade jag hela reportaget i min dator så här är panellistan! Tänkte att det kunde vara kul att återuppliva lite gamla minnen :-)

Panelen började med ungdjur, 3-6 mån, och de var:

Hannah Jensen nominerade N)Diadem’s Ynde, a03
Annelie Persson:  S*Krickelins Pamona, a04
Anne Köhn:  (N)Be My Benjamin of Diadem’s, n03
Marie Westerlund:  S*Escarceo’s Black Betty for Hajogis, a
Eva Porat:  S*Wihlthos Andora, n04

BIS-ungdjur blev (N)Be My Benjamin of Diadems, ägare Solveig Damsgaard.

Nästa panel var juniorer, 6-10mån, och de var:

Hannahs:  S*Heros Grace, a03
Annelies:  (N)Azziz Senorita, n03
Annes: S*Hemängens Pirelli, n21
Maries:  Zebastian of the Living Dolls, b
Evas:  S*Love on Delivery Miss Mac Baren, a

BIS-junior blev S*Heros Grace, ägare Christine Landin

Sedan kom kastrathanarna och de var:

Hannahs:  GIP IC Kiwi Magic Heart Breaker, n
Annelies:  PR S*Heros Dante, a03
Annes: GIP CH S*Mistycat Atlas, a
Maries:  IP S*Bobo-Nita’s Die’Go, n03
Evas:  EP S*Krickelins Yendi de Capucci, a04

BIS-K hane blev PR S*Heros Dante, ägare Malin Jernberg

Efter det var det kastrathonorna, och de var:

Hannahs: PR S*Bogekattens Heloise, n
Annelies: PR S*Heros Disa, a03
Annes:  CH S*Wermdö’s Annie Pearl, a
Maries: EP IC S*Leo Minor Jindra, n03
Evas:  S*Krickelins Zophie, a04

BIS-K hona blev PR S*Heros Disa, ägare Bitte Wadsten

Nästa panel på tur var vuxen hane och de nominerade var:

Hannah: ingen nominering
Annelies:  IC S*Charming Rag’s Chrimson, n04
Anne: ingen nominering
Maries:  Kila Á Chardani*DK, c21
Evas:   GIC S*Rags2Riches Candide of Oldtowns, n03

BIS-V hane blev GIC S*Rags2Riches Candide of Oldtowns, ägare Juha Routsalainen

Och sist kom vuxen hona och de nominerade var där:

Hannahs: S*Tallkottens Evita, a
Annelies: S*Tigerstjärnans Clio, n04
Annes:  CH JW S*Krickelins Zaga, a03
Maries: IC FIN*Maplehills Riverdance, n
Evas:  S*Software’s Mona Lisa of Peninsula’s, f03

BIS-V hona blev :  CH JW S*Krickelins Zaga, ägare Åsa Hammarlund

Innan den slutgiltiga Best Of the Best finalen skulle gå av stapeln, tackades domare och assistenter av med en liten gåva. Domarna gavs också tillfälle att säga några ord om hur de upplevt dagen och de sade sig alla vara väldigt imponerade av den höga kvalitén, enligt Hannah Jensen så fanns Europas bästa Ragdolls här. Eva Porat berömde alla för den fina prepareringen av pälsarna, inte en smutsig katt i sikte. Det fanns också en domarelev med på utställningen. Det var Britta Busse som kom hela vägen från Tyskland för att lära sig döma Ragdolls. Hon hade bara sett omkring 10 stycken på sina elevgångar före den här utställningen, så hon var mycket tacksam över att ha fått möjligheten att vara med på denna historiska utställning.

Så började då BOB-finalen….och den blev spännande. Junioren S*Heros Grace fick 2 röster, kastrathanen, S*Heros Dante fick 2 röster och kastrathonan S*Heros Disa fick en röst. Annelie Persson som lagt sin röst på kastrathonan fick då rösta om, och då fick junioren hennes röst och S*Heros Grace, alias ”Kråkan”, blev Best Of the Best. Bästa Ragdoll av 165 närvarande Ragdolls, vilken prestation!!!

Heros Grace alias Kråkan, 8 månader, då hon blev BOB

Heros Grace alias Kråkan, 8 månader, då hon blev BOB

Bästa avelshona på utställningen blev CH JW S*Krickelins Zaga, ägare Åsa Hammarlund , vilket man kan förstå eftersom hon var mor till tre av BIS-katterna och blev även BIS själv.
Bästa uppfödare blev S*Krickelins :-)

Efter den här har vi ju haft ytterligare tre officiella Ragdollutställningar som ni vet, en i Ny köping och två i Göteborg. Men då anordnande SRC dem själva, det var nämligen inte helt problemfritt att samarbeta med RK i Arboga…

År 2007 hände en hel del hemma hos mej, så det tar jag nästa gång…