Igår den 6 december var det exakt 20 år sedan jag hade min första Ragdollkull!
Inte min första som uppfödare, jag började med att föda upp Helig Birma och hade min första birmakull i mars 1987, alltså 7 år tidigare:)! Men då fanns inte ragdolls i Sverige. Ragdolls kom till Sverige 1991.

I Sverige trodde vi länge att den första Ragdollen var ”Such Fun Mist Knight”, en brun colourpointhane, som Maria Staaf tog in i oktober 1991. Men det har visat sig att det faktiskt fanns två Ragdolls här redan i mars 1991, en brun bi-colourhona och en brun mittedhane från den i England välkända uppfödaren Sue Ward-Smith-Pandapaws.De hade kommit hit med sin familj som hade bott i England ett tag. När familjen Odelius kom hem från England kontaktade man Sverak som visade ett mycket svalt intresse och sa att rasen inte var godkänd och att det inte fanns fler Ragdolls i Sverige så det var lika bra att kastrera dem. Synd, eftersom de blev godkända strax efter det.

Eftersom det inte händer så mycket på kattfronten så här års så tänkte jag skriva lite hur det var med Ragdolls i Sverige för 20 år sen och framåt, främst då hur mina gamla katter såg ut och hur utvecklingen har gått.
Då, för 20 år sedan fanns inte internet, i alla fall inte här hos oss och inte digitalkameror heller, så bilderna från förr kan vara lite dålig kvalité på…
På den tiden var det England som gällde när man skulle importera, annars blev det karantän i 4 månader. Från vissa länder i Europa kunde man ta in katter senare (kommer inte ihåg när det började gälla) men då var det rabiesvaccinering och blodprov efter 4 månader som gällde.

Min första import var en brun colourpointhane som hette Purr-Fect Diabolito. Jag ägde honom tillsammans med Anna Lindström, S*Nobility’s uppfödning. Vi hade redan en hona tillsammans, köpt från en av de första kullarna som föddes i Sverige, Woody Golden Nellie Sue hette hon.
Diabolito såg ut som en Balines när han kom….men han växte på sej. Gudomligt temperament, knallblå ögon men fula öron och pälskvalitén var inte den bästa. Jag har inga kort kvar på honom som han såg ut som liten, men när han var 10 år så hälsade jag på honom och hans matte så jag har några foton från det besöket. Han dog i våras 21 år gammal, tror han blev den äldste ragdoll i Sverige hittills.

morris1 morris profil

 

linjer, kallades de. Diabolito var från engelska linjer.
Skillnaden på dem ska jag skriva mer om nästa gång…