Ragdoll

 RAGDOLL, en raspresentation.          kenobi-och-binx-db7v-014

Ragdoll är en katt som på kort tid blivit mycket populär i Sverige och det är kanske inte så konstigt eftersom den   passar så bra till innekatt och har ett ”hundlikt” beteende. Många är de som har haft andra katter och som sedan skaffar en Ragdoll och konstaterar att ”det är ingen katt jag har köpt utan en slags hund”…

Ragdolls har funnits i Sverige sedan 1993 och på denna relativt korta tid har den seglat upp på 4:de plats på Sveraks 10-i-topp. Bara det säger en del om dess popularitet. Antalet Ragdolls har ökat enormt, på gott och på ont som hos alla raser som blir populära.

 

     Varför vill man då skaffa sig en Ragdoll?

En Ragdoll skaffar man sig om man är en ganska lat kattägare, som vill ha en katt som är kelig utan att vara påflugen, som inte river huset, som är mycket lätthanterlig och som inte kräver mycket pälsvård. Och naturligtvis om man vill ha en vacker katt att vila ögonen på…

En Ragdoll är perfekt att ha som innekatt, den är lugn utan att vara för lugn och tråkig. Den är nyfiken och vill vara med överallt. De är mycket keliga utan att vara påträngande, sitter helst intill men även i knäet. Det är ingen tuff katt, backar hellre än försvarar sig. Den kommer bra överens med andra katter och husdjur i familjen.

En Ragdoll är en oerhört snäll och lätthanterlig katt, det är väl det mest utmärkande draget hos dem enligt min åsikt. Eftersom den är sådan, så är den också väldigt lättskött i övrigt, inga konstigheter med att klippa klor, bada, åka till veterinären eller ge eventuell medicin.

En Ragdoll är en ganska klumpig katt, mina katter hoppar exempelvis inte upp på köksbänkar, de har nog inte upptäckt att de kan det. De går att stänga in bakom ett galler, typ kompostnät eller dylikt, mycket praktiskt ibland.

De gillar att ligga mitt på golvet där de kan ha uppsikt på vad som händer, gärna på rygg med benen spretande vitt isär.

Utomhus håller den intill sin ägare och är inte så pigg på egna små äventyr, i början i alla fall tills den känner sig trygg i omgivningen.

Att de fick namnet Ragdoll beror på att de har den egenskapen att, när de vill och känner sig trygga, slappnar av så totalt att de blir som en trasdocka. Särskilt väl ser man det på små kattungar när man lägger dem på rygg, de bara ”dör”.

En Ragdoll är en semilånghårskatt. Pälsen är mycket lättskött och med en päls som har en bra pälskvalité så tovar den sig inte alls, medan på andra kan det blir små tovor just under fällningen. Pälsen skall kännas lite kall vid beröring, kall och len. En domare sa en gång att det var som att ”smeka en camenbert-ost” när man klappade en Ragdoll.

Det är en tilltalande katt att se på för de allra flesta, stor långhårig, inte för trubbig och inte för spetsig, stora blå ögon som ser snälla ut. Om man ser en bicolour Ragdoll så vet man direkt att det är en Ragdoll. Ingen annan ras har det specifika utseendet som en bicolour har, det vita upp och nedvända V:et i ansiktet, de blå ögonen, färgerna, så vacker! Men även de andra varianterna är tilltalande, faktum är att de flesta som inte har haft raskatt förut föredrar colourpoint eller mitted varianten, för de ser mer ut som en raskatt anser de. De flesta så kallade utställningsmänniskor föredrar bicolour varianten.

 

Lite fakta om rasen.

Eftersom Ragdoll är så kallade maskade katter så föds också de vita. Det tar lång tid för en Ragdoll att utvecklas, till både kropp och färg. En Ragdoll är inte helt färdig förrän vid 3-årsåldern. Det verkar dock som om de Ragdolls med så kallade amerikanska linjer blir fortare färdiga, de växer inte ur sig så mycket som de med de gamla engelska linjerna kan göra. När katten vuxit färdigt så väger en hona 3,5-5 kg och en hane 6-8 kg.

En av nackdelarna till att rasen vuxit så fort, är att det idag finns lite för stora olikheter vad beträffar typen. Här är även domarna oense om vad som föredras, det kan man se på utställningar där den en Ragdoll blir nominerad ena dagen medan nästa inte ens blir klassvinnare. Temperamentet, det snälla lugna som är dess största kännetecken, har även det blivit ojämnt i och med att rasen har blivit så populär, men uppfödarna är mycket medvetna om det som tur är, så de allra flesta är mycket lätthanterliga på utställningar idag.

Precis som inom andra maskade raser så har Ragdolls förutom de vanliga färgerna brunt, blått, choklad och lila, nu även rött och tabby kommit för att stanna på våra Ragdolls. I början var det ganska så stort motstånd mot dessa varianter på Ragdolls, mest i övriga Europa, men det verkar ha vänt och fler och fler använder rött och tabby i sin avel. De får på så sett en bredare avelsbas som inte är att förakta.

Till Sverige kom den första tabbyn år 1998. Från England kom också den första bruna sköldpaddsmaskade år 1998. Fler och fler importer av de nya varianterna kommer nu hit. Än så länge så har tyvärr inte de röda samma goda typ, så uppfödarna av de nya färgerna måste arbeta på det och välja avelsmaterial med omsorg.

Choklad och lila på Ragdolls är mycket svårt att se eftersom färgen på Ragdolls utvecklas så sent. Att det är svårt med färgen kan man se inte minst på utställningar för en del domare säger med bestämdhet en färg medan nästa säger en annan. Men de senaste åren har det blivit alltmer vanligt med lila och choklad tack vare att man kan göra ett DNA-test för att få reda på vilken färg katten har, eller om den bär på färgen choklad eller ej. Detta gör det lättare att renavla på just den färgen.

1992 godkände FIFe ragdoll som ras, men bara bi-colour-varianten fick certifikat-status.

Från och med 1 januari, 1997 fick colourpoint-varianten certifikat-status, och från och med den 1 januari 1999 så fick även den tredje varianten, mitted, certifikatstatus.

Från början har endast färgerna brun, choklad, blå och lila varit godkända, men från och med 2005 så är även röda och tabbymaskade Ragdolls godkända.

 

Importer av Ragdolls till Sverige kom i början främst från England, men även på senare år har det kommit Ragdolls från Australien, Nya Zeeland, Finland, Danmark, Holland, Spanien, USA och Kanada.

Nu när karantänskravet från Nordamerika hävts så har det importerats flera Ragdolls därifrån.

Men vi har även exporterat en hel del Ragdolls från Sverige till andra länder. Ragdolls födda i Sverige finns nu i USA, Kanada, Australien, Japan, Schweiz, Holland, Österrike, Frankrike, Tyskland, England, Italien och samtliga nordiska grannländer.

Ragdollägarna är mycket flitiga utställare och det är ofta Ragdoll i panelerna. Det är enligt många domare en hög kvalité på de Ragdolls som finns här i Sverige. Flera exporter från Sverige har också gått bra på utställningar utomlands.

Två svenskägda Ragdolls blev först i Europa att bli Europachampion. Den första colourpointen i Europa som fick titeln EC var Regalis Banjo Patterson, importerad från Australien, ägare Christine Landin. Den första mitteden i Europa som fick titeln EC var Trendipuss Billy Boy, importerad från England, ägare Åsa Hammarlund.

 

Vitfläcksanlaget.

Det finns tre olika mönstervarianter av Ragdolls. Colourpoint, mitted och bicolour. Det är en mycket intressant ras att arbeta med eftersom man har kommit underfund med att den har två olika slags vitfläcksanlag, enkelt kallat van-genen” och ”vitfläcks genen”.

Van-genen som ger bicolour, har genotypsbeteckningen Ss och vitfläcksgenen som ger mitted, har genotypsbeteckningen sms. Vangenen är en dominant gen och kan alltså inte bäras utan att synas. Vitfläcksgenen är också en dominant gen, men som kan ”maskeras” av en van-gen.

Man antog först att en bicolour helt enkelt var homozygot för vitfläcksgenen S och att en mitted var heterozygot. Men 1993 upptäckte Robin Pickering att så inte var fallet och tillsammans med gentikern Roy Robinson beslöt de 1995 att kalla den ”nya” genen för ”mitted spotting gene” och ge den beteckningen sm.

Detta faktum gör att det finns olika grader av vitfläckighet på Ragdolls, samt att det finns treolika slags bicolour som för ögat ser likadana ut men som har olika genotyp. Uppfödarna kallar dem ”true bicolour”och ”high mitted” och ”mid high”. En så kallad high mitted kan man få om man parar två mitted Ragdolls. Den har alltså två anlag för mitted och kan bara ge mitted-kattungar om den paras med en colourpoint. En ”true bicolour” kan inte ge mitted-kattungar om den paras med en colourpoint. En så kallad ”mid high” är en bicolour som har ett anlag för mitted och ett anlag för bicolour (true), den har oftast mer vitt på kroppen, kan även ha vitt på öronen. Parar man en sådan med en colourpoint blir det endast mitted-kattungar och bicolour-kattungar. Detta kan verka lite rörigt till att börja med men när man väl har fått kläm på det så är det hela ganska enkelt, och till 99% så stämmer teorin.

Colourpointen kan ibland få en vit fläck, oftast sitter den på magen mellan bakbenen. Den vita fläcken har inget med de dominanta vitfläcksanlagen att göra, utan är troligtvis ett recessivt vitfläcksanlag som finns på de flesta katter, alltså ingen feltecknad mitted som många trodde i början.

 

Ragdoll standard

Generell Beskrivning.

Ragdollen är en massiv, stor katt med medium till stark benstomme och muskulös kropp, som finns i tre mönstervarianter, colourpoint, mitted och bi-colour och färgvarianterna, brun blå, choklad röd, crème och lila. Även tabbyvarianten av alla färger är godkända.  Helhetsintrycket skall vara en kraftig katt.

Huvud.
Medelstort huvud, bred modifierad kilform med ett till utseendet platt parti mellan öronen. Nosen skall ha en lätt böj på den översta tredjedelen. Väl utvecklade kinder, som avsmalnar mot en rundad välutvecklad medellång nos och välutvecklad haka.

Fel: Smalt huvud, nos-stop, romersk nos.

Öron.
Medelstora, breda vid basen, med rundad topp. Sitter långt ifrån varandra med en lätt framåtlutning.

Fel: Spetsiga, stora eller små öron. För högt ansatta.

Ögon.
Stora och ovala. Yttersta delen av ögat ska vara i nivå med basen på örat. Färgen, blå, ju intensivare desto bättre, i relation till kroppsfärgen.

Fel: Mandelformade ögon. Diskvalifikation: Annan ögonfärg än blå.

Kropp.
Nacken skall vara kort och kraftig. Bröstet brett och utvecklat. Kroppen lång och muskulös med medium till stark benstomme. Muskulösare och tyngre i bakkroppen. Den fullt utväxta katten ska vara lika bred över skuldrorna som över bakkroppen. Medelånga ben, bakbenen något högre än frambenen vilket gör att rygglinjen verkar slutta något från bakkropp mot huvudet. Tassarna skall vara stora och stadiga med hårtofsar mellan tårna.

Fel: Lång och smal nacke. Smalt bröst och cobby kropp. Korta ben, spretande tår, avsaknad av hårtofsar mellan tårna.

Svans.
Svansen skall vara lång välpälsad och proportionelig mot kroppen. Medeltjock vid roten, smalnar av något mot toppen.

Päls.
Medellång. Pälsen skall vara tät, mjuk och silkeaktig. Ligger intill kroppen och skiktar sig när katten rör sig. Pälsen skall vara längst vid ansiktets yttersta kant och runt halsen så att den ger intryck av att ha krage. Pälsen i ansiktet är kort och blir längre från hjässan och över ryggen, medellång på sidorna, buken och bakhasorna.

Fel: Kort päls (Säsongvariation tillåts)

Övrigt.
Honkatten är avsevärt mindre än hankatten. Hänsyn skall tas till hankattens kraftigare käkparti. Kattens utveckling är långsam.

MÖNSTER.
Colourpoint
: Point ( öron, mask, ben och svans) skall vara bra genomfärgade och harmonisera med kroppsfärgen. Kroppsfärgen skall vara ljusare än pointsfärgen. Mjuka skiftningar av färg är tillåtet på kropp och mage. Nosspegel och trampdynor i överensstämmelse med pointsfärgen.

Fel: Vita fläckar.

Mitted: Points (utom tassar och haka)och kroppsfärg som hos colourpoint. Vita handskar på frambenen. Bakbenen skall vara helt vita men inte längre upp än till övre hasen. En vit strimma skall börja vid bröstet och gå bakåt mellan frambenen och till undersidan av svansen. Hakan skall vara vit. En vit bläs på nosen kan förekomma.

Fel: Mörka fläckar på handskar eller buk. Avsaknad av vit strimma på buken. Avsaknad av vit haka.

 Bicolour: Points ( öron, mask och svans) skall vara väl avgränsade. I masken skall det vara en vit yta format som ett omvänt V. Buken skall vara vit utan fläckar. Vita ben är önskvärda. Kroppsfärgen en nyans ljusare än pointsfärgen. Vita fläckar på ryggen är tillåtna. Nosspegel och trampdynor är rosa.

Fel: Vitt på öron eller svans.

 

text sammanställd av Christine Landin.